Podobnie jak domowy budyń, taki domowy kisiel nie jest bardziej skomplikowany od tego z torebki.
Składniki:
- 400 g truskawek
- 1 płaska łyżka fruktozy (lub jakikolwiek inny cukier)
- odrobina soku z cytryny
- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- odrobina wody
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, i pokroić na kawałki lub rozgnieść widelcem. Zasypać cukrem i wstawić na mały ogień, kiedy puściły sok, lekko je zmiksowałam, tak żeby wciąż zostały większe kawałki. Dodać odrobinę soku z cytryny. Mąkę rozrobić w wodzie i dodać do truskawek kiedy się zaczną gotować, mieszać dopóki całość nie zgęstnieje, ewentualnie dodać więcej mąki.
Koszt (2 porcje): aktualnie ok. 2 zł
Organizator: vimari
Kurczę myślałam, że zrobienie kisielu w domu to trudna i pracochłonna praca, a myliłam się. Pomyśle o tym, aby nie pochłaniać tych wszystkich konserwantów z paczki
OdpowiedzUsuńA tak mniej więcej ile wody dałaś, by rozrobić mąkę? :)
OdpowiedzUsuńoj nie wiem, chyba ze 3-4 łyżki, najlepiej dodawać stopniowo po jednej
UsuńJakimi owocami można zastąpić truskawki? Mam na nie uczulenie :(
OdpowiedzUsuńZ innymi jeszcze nie robiłam, ale myślę że większość się nada. np.maliny, jagody, czereśnie, jabłko. Pewnie z zależności od zawartości wody trzeba dostosować ilość mąki - najlepiej dodawać stopniowo
Usuń