Nie jestem, a raczej nie byłam do tej pory fanką bazylii, jest to moja pierwsza próba zrobienia pesto na jej bazie, ale tą kombinacją jestem totalnie zachwycona!
Składniki (2 małe porcje lub 1 duża)
- 1 szklanka liści bazylii (nieupchniętych, 1 krzaczek)
- 1 średni ząbek czosnku
- 20 g (2 łyżki) orzeszków pinii - prezent od Badapak. Pierwszy raz miałam okazję skosztować, pycha!
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 4 oliwy/oleju
- sól, pieprz - do smaku
- 85 g spaghetti pełnoziarnistego na 1 porcję
Makaron ugotować al dente.
Zgodnie ze sztuką, składniki na pesto powinno utrzeć się w moździerzu, z braku czasu użyłam jednak blendera. Orzeszki można najpierw podprażyć na suchej patelni, żeby bardziej wydobyć ich aromat. Nie mogę się przekonać do smaku oliwy z oliwek, użyłam więc neutralnego w smaku oleju ryżowego. A płatki drożdżowe to moja nowa miłość :D.
Makaron wymieszać z pesto, popieprzyć :), gotowe!
Koszt całego dania: 5-6 zł
bardzo lubię ;) możesz nim smarować np kurczaka też super sprawa i danie na szybko ;)
OdpowiedzUsuńjako wegetarianka (a właściwie już weganka, jeszcze nie ogłosiłam na blogu), kurczaka raczej smarować nie będę ;)
Usuńsuper pesto! orzeszki pinii są niestety bardzo kosztowne, jeśli się ich nie dostaje ;) a skąd takie płatki drożdżowe?
OdpowiedzUsuńno niestety są, ale wliczyłam je tutaj w koszty :) płatki kupiłam na allegro, nie wiem czy w jakimś sklepie stacjonarnym można je dostać
UsuńUwielbiam takie proste, szybkie dania. Pesto z bazylii jest pyszne:-)
OdpowiedzUsuńkurczę, nie miałabym serca żeby ogołocić cały krzaczek bazylii :( zostanę przy pesto ze słoiczka ;d
OdpowiedzUsuń:) ze słoiczka to już pewnie niewegańskie (tak zakładam, w sumie nie czytałam nigdy składu)
Usuńprawdziwe pesto to tylko bazylia oliwa przyprawy i orzeszki piniowe, wiadomo że w producenci ładują tone sera co i tak psuje smak pesto heh, ale czymś trzeba zapchać słoiczek :) Pyszny przepis na domowe pesto, na pewno wypróbuje. Wegańskie ze słoiczka bardzo smaczne jest firmy COSTA. Wygląda tak:
Usuńhttps://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJ0mEEm6mjgTBJ8blA2P3tPTB7RG6Y2k8tWR1DKT7TbeLH_hoV
o, dobrze wiedzieć, dzięki za info :)
UsuńW mojej okolicy nie mam skąd wziąć obecnie krzaka bazylii, ale za to odkryłam świetne pesto pietruszkowo-cukiniowe :)
OdpowiedzUsuń