Bazowałam na tym przepisie.
Składniki (4 naleśniki):
- 140 g mąki pełnoziarnistej (drobno mielonej)
- 125 ml mleka sojowego
- 125 ml wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki oleju
Mąkę kukurydzianą rozmieszać z taką ilością wody żeby utworzyła się pasta. Do mąki z solą dodać mleko, pozostałą wodę, olej i rozrobioną mąkę kukurydzianą, bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu.
Na śniadanie zjadłam z zeszłoroczną czekośliwką :)
Koszt 4 naleśników: ok. 4 zł
Wyglądają bardzo fajnie ! Bałabym się tylko, że będą mniej elastyczne ale można sobie z tym poradzić :)
OdpowiedzUsuńDodałam do tego zmielone siemię lniane, łatwo się smażyły, piękny zapach! Niewiarygodnie pyszne!
OdpowiedzUsuńA mi nadal nie zawsze wychodzą ;)
UsuńWspaniałe naleśniki! Ja zrobiłam z mlekiem sojowym czekoladowym.
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja! :)