Prosty krem z selera, wg mnie nie potrzebuje on specjalnej oprawy w postaci wielu przypraw czy dodatków, wolę kiedy jego smak w takiej zupie zdecydowanie dominuje. Dodatek orzechów włoskich fajnie go uzupełnia, lubię to połączenie też w innych daniach, np. krokietach/kotletach (ostatnio nie załapały się na zdjęcia, pewnie się jeszcze pojawią).
Składniki:
- 1/2 dużego selera (400 g po obraniu)
- 1 duża pietruszka (u mnie akurat wyjęta z bulionu)
- cebula (j.w.)
- ok. 500 ml bulionu warzywnego (muszę w końcu opisać szczegółowo jak go robię...)
- na porcję garść orzechów włoskich (15-20 g)
- sól, pieprz
- dodatkowo lubczyk, jeśli nie był użyty w bulionie
Seler obrać i pokroić w kostkę, to samo zrobić z pietruszką i cebulą - ja wyjęłam akurat te użyte do ugotowania bulionu (jak chcemy można cebulę najpierw podsmażyć, pominęłam ten krok). Warzywa zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości i miksujemy na gęsty krem. Doprawiamy do smaku. Orzechy siekamy i posypujemy nimi porcję zupy.
Koszt: ok. 7 zł, otrzymujemy 3 porcje,
świetne połączenie orzechów i selera. Seler to w ogóle bardzo smaczne warzywo tak przez nas zaniedbywane :)) Dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo!
OdpowiedzUsuń