Strony

środa, 16 stycznia 2013

Surówka z selera

Prosta surówka do obiadu. Zamiast majonezu, jak zawsze u mnie, jogurt z musztardą. Czasem robię majonez wegański, z fasoli, mam w planach pokombinować też z innymi wersjami.


Składniki:

  • 1 marchewka (ok.100 g)
  • 1 ogórek kiszony (ok.80 g), może być też konserwowy
  • 1 średnie jabłko (ok.150 g)
  • kawałek selera (180 g przed obraniem)
  • 6 łyżek jogurtu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: orzechy włoskie





Marchewkę i selera umyć i obrać, jabłko tylko umyć (jeśli ma ładną skórkę), razem z ogórkiem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z musztardą i dodać do surówki, doprawić do smaku. Surówka świetnie smakuje z dodatkiem orzechów włoskich, na zdjęciu jest akurat bez nich.

Koszt: ok. 1,50 - 2 zł. Przepis i zdjęcie z archiwum, z tego co pamiętam z podanych składników wychodzą 3 porcje jako dodatek do obiadu.

2 komentarze:

  1. uwielbiam selera, pod każdą postacią :)
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo często robię surówkę z selera, ale dodaje tylko marchewkę i jogurt naturalny. Tak na szybko :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń