Składniki:
- 1 marchewka (ok.100 g)
- 1 ogórek kiszony (ok.80 g), może być też konserwowy
- 1 średnie jabłko (ok.150 g)
- kawałek selera (180 g przed obraniem)
- 6 łyżek jogurtu
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
- opcjonalnie: orzechy włoskie
Marchewkę i selera umyć i obrać, jabłko tylko umyć (jeśli ma ładną skórkę), razem z ogórkiem zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z musztardą i dodać do surówki, doprawić do smaku. Surówka świetnie smakuje z dodatkiem orzechów włoskich, na zdjęciu jest akurat bez nich.
Koszt: ok. 1,50 - 2 zł. Przepis i zdjęcie z archiwum, z tego co pamiętam z podanych składników wychodzą 3 porcje jako dodatek do obiadu.
uwielbiam selera, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
Ja bardzo często robię surówkę z selera, ale dodaje tylko marchewkę i jogurt naturalny. Tak na szybko :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń