Buraki i feta, fantastyczne połączenie :)
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1/4 opakowania sera typu feta
- 1 duży burak
- pieprz, suszona mięta
Kaszę płuczemy i gotujemy w objętości wody 2,5 razy większej niż objętość kaszy. Buraka (albo od razu więcej - upieczone można zamrozić) szorujemy, zawijamy w folię i pieczemy w 180 C do miękkości. Fetę kroimy w kostkę i mieszamy z ugotowaną kaszą, doprawiamy pieprzem i miętą. Upieczonego buraka obieramy i również kroimy w kostkę, układamy na wierzchu kaszy, całość posypujemy miętą.
Koszt: ok. 2 zł, otrzymujemy 2-3 porcje
pysznie! Dzięki za udział w akcji gotuj sezonowo! :))
OdpowiedzUsuńTwój blog zostaje nominowany do Liebseter Blog ;)
OdpowiedzUsuńPytania są na moim blog ;)
http://zrobtosamkiedychcesz.blogspot.com/
Dziękuję, tylko muszę znaleźć na to wolną chwilę :)
UsuńTwój blog zostaje nominowany do Liebster Blog ;)
OdpowiedzUsuńPytania są na moim blog ;)
http://zrobtosamkiedychcesz.blogspot.com/
Lubię buraczki, ale połączenia z fetą jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńZachęcam, byś umieściła ten przepis w akcji Awangarda Smaku (http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/awangarda-smaku), bo wyjdaje mi się, że ten przepis jest naprawdę oryginalny!
Pozdrawiam,
Venidle
Mi to połączenie mignęło w necie w kilku sałatkach, niestety takie sałatki typu: coś zielonego + 2/3 składniki (czasem pozornie do siebie nie pasujące) + fajny sos/przyprawy totalnie mi nie wychodzą, nijak się to ze sobą nie komponuje co tworzę :( Dziękuję, za zaproszenie, do akcji zaraz dołączę :)
UsuńMniam <3
OdpowiedzUsuńinteresujące:)
OdpowiedzUsuńfeta nie jest weganska
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie, na samej górze bloga jest napisane: Na blogu znajdują się również przepisy wegetariańskie, z czasów kiedy i ja i blog byliśmy jeszcze wegetarianami :)
OdpowiedzUsuń