Składniki:
- 5 sporych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 30 g przed gotowaniem)
- 1/2 dużego awokado
- 1 łyżka czegoś płynnego do słodzenia (miód, syrop z agawy itp.)
- 1 łyżka kakao
Wykonanie: składniki zmiksować :)
Krem jest cudowny, trochę przypomina w smaku gotowe deserki czekoladowe które można kupić w sklepie, takie z bitą śmietaną.
Koszt: ok. 2 zł (awokado można teraz kupić za 1,50). Z podanych składników wyszła 1 spora porcja. Nie jest to taniej niż wspomniane deserki, ale o ile zdrowiej, no i nic się nie zmarnowało :)
Organizator: quchniawege
ależ apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ale czy oszczędny?
OdpowiedzUsuńMoże nie bardzo patrząc na całkowity koszt :) ale istotne jest że wykorzystałam resztki z lodówki, staram się nie wyrzucać jedzenia i wszystko przetwarzać
UsuńJasne, ja też tak robię. U mnie avocado jest dość drogie, dlatego, moje pytanie..., ale widzę, że w Polsc staniało. Kupujesz odmianę hass? zastanawiam się, czy taki krem można zrobić z czymś innym niż z kasza...
UsuńWczoraj zostawiłam jeszcze jeden komentarz, ale go nie wiedzę.
UsuńOczywiście, ja też nie znoszę wyrzucać jedzenia i wykorzystuje resztki..., zapytałam się czy aby oszczędny, bo u mnie avocado jest raczej drogie, ale z tego co piszesz, to widzę, że Polsce już staniało.
Mam pytanie, czy myślisz, że można czymś zastąpić kasze i uzyskać podobny efekt? I jeszcze jedno. Czy avocado ściemniało , po połączeniu z innymi składnikami? Myślę sobie, że nawet jeśli tak, to może kakao go "zakryło".
Przepraszam, miałam mały zastój w dostępie do poczty i komentarzy.
UsuńCo do awokado, nie zauważyłam żeby gdzieś było napisane jaka to odmiana, co najwyżej kraj pochodzenia, ale się przyjrzę. Awokado zdarzało mi się widzieć za 1,29, ale małe i poobijane, nie kupowałam ich. Teraz da się znaleźć za 1,49 (akurat trafiłam w Carrefourze), czasem są promocje typu 2 w cenie 1, ale to chyba trzeba jechać rano tego dnia co się zaczyna promocja żeby się na to załapać...
Awokado nie ściemniało, a raczej nie było tego widać właśnie :) Krem stał jedną noc w lodówce i miał cały czas jednolity kolor. Za to jak zrobiłam samo awokado z kakao, to już ciemniało na wierzchu.
Hmm, czym zastąpić kaszę... Może namoczone płatki owsiane?
Hmm, tak przeglądam teraz markety internetowe i widzę jednak awokado hass za 3,99, awokado 365 g za 4,79, mniejsze za 1,99... Ale te 1,5 zł też się często trafia, nie jeżdżę za nim specjalnie, jak gdzieś widzę za taką cenę i jakość jest ok, to biorę
OdpowiedzUsuńdzięki. zapytałam się o rodzaj avocado, bo sama wcześniej kupowała te duże, jasno zielone, ale kiedyś w sklepie zobaczyłam jak latynoska przebierała hass, które z wirzchu nie wygladaja apetycznie i zapytałam się o różnicę, zdecydowanie powiedziała, że hass sa dużo smaczniesze. od tej pory kupuję jedynia hass. a'prpos, na jednym z warsztatów kulinarnych dowiedziałam się, że istnieje ponad 40 odmian tego ococu, znane sa tylko trzy.
UsuńZrobiłam przed chwilą :D dałam więcej kakao i wyszło genialnie intensywne w smaku :) niestety, konsystencja nie powala, było bardzo gęste i wszędzie było pełno grudek z kaszy. Być może to wina braku awokado, bo nie miałam...
OdpowiedzUsuńZdradź mi proszę swój sekret blendowania :)
Tu sekretem jest właśnie awokado :) to ona daje tą aksamitną konsystencję
OdpowiedzUsuńW takim razie czeka mnie wycieczka do sklepu :)dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
UsuńTen wpis jest skopiowany razem ze zdjęciem tutaj:
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/JemZGlowa
pod datą 25 sierpień. Jest tam więcej wpisów skopiowanych z blogów.
Dziękuję, mam nadzieję, że szybko stamtąd znikną ... :/
UsuńZgłosiłam sprawę o naruszenie do FB, tak samo zrobiły dwie blogerki. Jeśli Twoje przepisy nie zostały usunięte lub podlinkowane, to zgłaszaj też. Dziewczyna sobie najwyraźniej kpi z nas.
UsuńPozdrawiam:)
A mi ten deser nie przypadł do gustu. Był strasznie cierpki. Po ok 6 łyżeczkach nie szło przełknąć więcej.
OdpowiedzUsuńCóż, ja nadal go robię a moi siostrzency się nim zajadają :-) Może więcej doslodzic?
Usuńzrobiłam, jest pyszny ale robiłam jako krem na kanapki- zrobiłam z awokado hass, osoliłam odrobinkę i dodałam cukru- bo miałam akurat tylko miód o wyrazistym smaku i bałam się że on zepsuje smak czekoladowy, no i dosypałam sporo więcej kakao :D
OdpowiedzUsuń