Strony

sobota, 23 lutego 2013

Sos pomidorowy do pizzy

Prosty sos, który sprawdzi się również do makaronu. Nie podaję dokładnych proporcji ziół, najlepiej dobrać je do siebie, ja sypię je dosłownie łyżkami :)


Składniki:
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano, tymianek, bazylia - w sumie kilka łyżek
  • sól, pieprz, cukier - do smaku

Co tu dużo mówić - składniki trzeba wymieszać :). Zioła dodaję zawsze w kolejności malejącej: oregano, tymianek, bazylia. Nie dodaję już czosnku, ponieważ zawsze do pizzy przygotowuję też sos czosnkowy. Opcjonalnie można dodać 2-3 posiekane ząbki. 

Koszt: ok. 5 zł. Sosu starczyło na dwie pizze o średnicy ok. 30 cm - na spód i dodatkowo na wierzch (używam go duuużo).


Domowy Wyrób

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię dodawać do takich sosików duuuużo ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurwa to jest kwasne ci zrobic zeby nie bylo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "sól, pieprz, cukier - do smaku", czyli dodać więcej cukru (i proszę jednak bez takich wyrażeń...)

      Usuń
  3. e nie mam oregano

    OdpowiedzUsuń