Wreszcie się załapał na zdjęcie.
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 2 średnie korzenie pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 1 mała cebula
- 1/2 dużego pora (biała część)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- sól
- majeranek
- lubczyk (dużo!)
- 2 l wody
Warzywa myjemy, obieramy (cebulę można opalić nad palnikiem, nie zawsze mi się chce) i kroimy na kawałki, gotujemy z dodatkiem przypraw, na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny.
Jeśli bulionu nie zużywam od razu, przecedzam go i gotuję aż odparuje część wody, i w tej bardziej skoncentrowanej formie zamrażam.
Ugotowane warzywa zmiksowałam z odrobiną bulionu - tak żeby uzyskać konsystencję gęstszą od kremu - i również zamroziłam, nie dosłownie w postaci kostek, a w małych pojemnikach.
Takie zmiksowane warzywa dodane do zupy zagęszczają ją i "zabielają", nie miksuję już wtedy części zupy żeby uzyskać ten efekt, jak np. tu.
Koszt: ok. 5 zł
robiłam dokładnie to samo. Takie kostki są świetne! :)
OdpowiedzUsuńMnie jakoś nigdy warzywny bulion nie wychodzi idealnie - ale może to właśnie przez brak lubczyku? Następnym razem spróbuję zrobić bulion właśnie z tą przyprawą.
OdpowiedzUsuńLubczyk wchodzi w skład przypraw typu maggi, kupnych kostek rosołowych itp. Odkąd pierwszy raz go użyłam, chyba nie ugotowałam zupy bez jego dodatku, bardzo go lubię też w daniach z ryżem, polecam :)
UsuńJa już od jakiegoś czasu gotuję zupki z dodatkiem lubczyku. Są bardzo aromatyczne i dietetyczne. Nie zamienię tej cennej przyprawy na żadną inną. Polecam dodawać do wszystkich gotowanych potraw.
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszedł rewelacyjny... a ten zapach roznoszący się po domu...ahhh
OdpowiedzUsuńDziękuję że zamieściłaś ten przepis :)
Super, dziękuję za komentarz, właśnie takie cieszą najbardziej :D
Usuńtez musze kiedys sprobowac ale ciezko dostac aromatyczne warzywa by zrobic z nich na tyle intensywny wywar by zrobic bulion
OdpowiedzUsuń