Kasza jaglana przyrządzona na różne sposoby jest obok owsianki moim ulubionym śniadaniem. Taka wersja szarlotkowa pasuje mi szczególnie zimą.
Składniki:
- ok. 50 g kaszy jaglanej
- woda
- 1 średnie jabłko
- cynamon
- szczypta kakao
- ewentualnie coś do słodzenia
Kaszę jaglaną wypłukać i zalać wodą w objętości 2,5 razy większej niż objętość kaszy (np. szklanka kaszy - 2,5 szklanki wody). Gotować, aż kasza wchłonie cały płyn, powinno to zająć 15-20 minut. W czasie gotowania nie mieszać. W oddzielnym garnuszku poddusić w minimalnej ilości wody obrane i drobno pokrojone jabłko, do miękkości. Do ugotowanej kaszy dodać jabłko, doprawić cynamonem i wymieszać. Ja kaszy z owocami już nie dosładzam, wystarczy mi słodycz z owoców. Na koniec posypać szczyptą kakao.
Koszt: niecała złotówka, czyli tym razem mam śniadanie za 1 zł :)
Uwielbiam kasze jaglaną w takiej wersji<3
OdpowiedzUsuńDzisiaj Zrobie :)
OdpowiedzUsuńJuż jestem po śniadaniu, ale tak proste w przyrządzeniu z pewnością zagości już jutro na moim stole ;)
OdpowiedzUsuńSmacznego weekendu!